Om forfatter Nina Cathrine Johansen, ernæringsrådgiver

Nina Cathrine Johansen, medforfatter – Fra liten til stor – Alt om plantebasert ernæring

Nina Cathrine Johansen

har mastergrad i ernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring fra T.Colin Campbell Center for Nutrition Studies (Cornell University). Hun jobber til daglig med kostveiledning og er nestleder i PAN – Norge. Nina har tidligere skrevet boken Plantebasert kosthold sammen med Tanja Kalchenko og Mari Hult (2019).

Å leve plantebasert – kunnskap og virkelighet

“Som så mange andre ble jeg mer opptatt av helse og sunnhet da jeg fikk barn. Etter å ha sett en ganske rystende dokumentar (Earthlings) bestemte vi oss for å legge om familiens kosthold. Jeg ønsket meg god og pålitelig informasjon om hvordan man kan sette sammen et sunt og familievennlig plantebasert kosthold. Dette var noe jeg hadde lært fint lite om under egne ernæringsstudier. 

Jeg tok noen gode kurs og leste alt jeg kom over av internasjonal litteratur og forskning om temaet. Informasjon som var tilpasset norske forhold var det lite av den gangen. Det var godt dokumentert at et plantebasert kosthold er trygt og sunt også for barn. Likevel opplevde jeg også en god del skepsis her i Norge. Å tilby et kosthold uten animalske matvarer til barn var nærmest uhørt selv for mindre enn ti år siden.

Heldigvis har mye endret seg siden da.

Det virkelige vendepunktet i Norge var da Helsedirektoratet i 2015 kom med klare og gode råd til norske vegetarianere og veganere på nettsiden helsenorge.no. Siden har de fulgt opp dette med god informasjon på sine nettsider, med relevante retningslinjer for barn og gravide samt brosjyrer om spedbarnsernæring. Dette har uten tvil gjort det mye enklere for mange.

Plantebasert kunnskap for gravide og ammende

Jeg skulle ønske jeg hadde visst det jeg vet i dag da jeg selv var gravid. Myten er like utbredt i dag, som den var da. Å tro at man må spise kjøtt, fisk og meieriprodukter for å få nok næringsstoffer. Denne erfaringen har blitt min viktigste inspirasjon som forfatter. Å opplyse andre barnefamilier og gravide om hvordan man kan sette sammen et fullverdig kosthold. Uten mat fra dyreriket og på en sunn og enkel måte. At slik mat også kan være smakfull, selv for kresne barn, har flinke kokker som Cathrine sørget for.”