Om Forfatter Cathrine Birkeland, Grunnlegger Av Grønn Matportal

Cathrine Birkeland, grunnlegger av Grønn Matportal
Cathrine Birkeland, medforfatter – Fra liten til stor – Alt om plantebasert ernæring

Cathrine Birkeland

Har tre egne og to bonusbarn som spiser vegetarisk hjemme, og har i tillegg jobbet i barnehage i mange år og vet hva som kreves av både foreldre og ansatte når det gjelder servering av plantebasert mat i skole og barnehage. Hun er grunnlegger av Grønn Matportal, en blogg med flere tusen følgere og har spesialisert seg på barnevennlig familiemat.

  • Gift, mor til tre og bonusmor til 2
  • Veganer siden 2011
  • Driver Grønn Matportal med Instagram og Facebook kontoer sammen med forlagssjef Gunnar Birkeland
  • Medgrunnlegger til Grønt Forlag
  • Driver også en av de største norske veganmatgruppene på Facebook, «Hva slags veganmat spiser du i dag?»
  • Har fagbrev fra Helsekost Fagskolen i Oslo og har jobbet i Life-kjeden i 5 år, med diverse kurs og foredrag innenfor ernæring, vitaminer og mineraler.
  • «Vegan Nutritionist Diploma» fra Centre of Excellence med 10 moduler innenfor ernæringsrådgiver-praksis
  • Elsker mat og favoritten er å få til å veganisere kjente og kjære tradisjonsretter fra alle mulige land
  • Sist, men ikke minst, medforfatter av boken Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Hva fikk meg til å bli veganer?

Jeg har alltid vært veldig glad i å lage mat og bake, og i min omgangskrets er jeg kjent som «hun som baker mye kaker». Folk elsker å komme på middager hos meg, og de vet at når de kom på besøk, er det alltid lurt å ikke ha spist på forhånd.

Min mor ble veganer i 2010, og min første tanke var at nå blir det veldig mye styr når jeg skal ha henne på besøk. Dessuten er det jo farlig for helsen? Jeg ble bekymret og ja – sur!

Hun prøvde å få meg til å bli veganer og jeg reagerte nesten med sinne. Aldri om jeg skulle gi slipp på all den gode maten. At det går an å ta så feil.

Mor fikk meg til å se en dokumentar på YouTube og jeg ble overbevist i løpet av en time. Å leve plantebasert viste seg å være latterlig enkelt, og da folk begynte å be meg om oppskriftene, kom jeg på tanken om å lage en blogg.

Veganeren, senere Grønn Matportal blir til

I februar 2011 ble «Veganeren» født, og det har vært et eventyr siden den gang. Matportalen har vokst seg stor og solid, med mange tusen følgere. Der baserer jeg meg på barnevennlig familiemat. Disse ressursene passer også for de som er allergiske mot fisk, egg og melkeprodukter.

Hva med barna, ble de også veganere?

Da jeg ble veganer var jeg tobarnsmor, med en datter på åtte år og en sønn på tre. De ble ikke «tvangsveganisert» på noen som helst måte. Jeg laget barnevennlige veganske middager fra dag 1, med få unntak. Det ble godt mottatt, spesielt siden jeg ikke laget noe styr rundt det. Jeg bare serverte god mat, og de spiste. Min sønn ville også etterhvert bli veganer, og med god hjelp fra meg var det ingen sak å legge om til et 100 % plantebasert kosthold.

Gravid veganer

Jeg ble gravid med min yngste i 2013, fikk jeg oppleve det å ha et vegansk barn helt fra unnfangelse, og jeg fikk overraskende få negative kommentarer på det. Tvert imot – jordmoren min var i ekstase og spurte meg om matretter og tips. Dessuten er den listen man får utdelt som gravid, med mat man bør unngå, kun bestående av animalsk mat.

Blodprøver ble tatt jevnlig og jeg gikk minimalt opp i vekt. Babyen vokste som hun skulle og ble født sunn og frisk etter fullendt svangerskap. Jeg har tre svangerskap og fødsler bak meg, og jeg kan med hånden på hjertet si at det siste og eneste veganske svangerskapet var det enkleste og beste av alle tre. Min yngste er også den jeg har klart å amme lengst og uten nevneverdige problemer.

Alle våre barn spiser tilnærmet rent plantebasert når de er hos oss, og de elsker maten. Det gjør også deres venner når de av og til spiser hos oss. Man kommer langt hvis man setter sammen en meny med fokus på hva barna synes er god mat, samtidig som man velger så sunne råvarer som mulig.»

Les mer om de andre forfatterene av boken Fra liten til stor – Alt om plantebasert ernæring.

Sjekk gjerne ut Grønn Matportal sine sosiale media kanaler

Vegikål – en populær oppskrift fra Cathrine på youtube

Engelske mediekanaler: Green Foodportal

Green foodportal på youtube